Project omschrijving

Over Stop sloop De Voetnoot!

Nog niet zo lang geleden, vóór de digitale revolutie, waren de mogelijkheden om te protesteren beperkt. In de tastbare werkelijkheid kon je met spandoeken, protestmarsen, megafoons, bezettingen of blokkades proberen een vermeend onrecht recht te zetten. Via de televisie, krant, radio, telex of fax werd de boodschap dan (hopelijk) verder verspreid.

Voor het protest om sloop van creatieve broedplaats De Voetnoot in het centrum van Almere te voorkomen zijn ook moderne, digitale middelen ingezet zoals een speciale website, een online petitie en een campagne op Facebook. Het digitale protest verplaatst zich met de snelheid van het licht.

De voordelen zijn de geringe kosten (een petitie starten is gratis) en het grote bereik. Dat verkleint de afstand en de machtsverhoudingen tussen burgers en grote, machtige partijen zoals in dit geval een gemeente, investeerders, projectontwikkelaars, een hogeschool en speculanten. De vraag van wie de stad nu eigenlijk is speelt daarbij een grote rol.

Voor De Voetnoot maakten wij de website ‘Stop sloop De Voetnoot!’ en schreven alle teksten. Ook bedachten wij een fotoschoot met creatieve ondernemers van De Voetnoot die het stop-teken maken. Of dit allemaal genoeg is om sloop te voorkomen zal nog moeten blijken. Maar een volledig gerenoveerd gebouw slopen is in ieder geval niet duurzaam. Kunst en cultuur verdienen ondersteuning en geen afbraak, zeker in Almere.

De actie hebben succes gehad en De Voetnoot wordt voorlopig niet gesloopt! De website is inmiddels verwijderd.